Csapatépítés

ÚJ PERSPEKTÍVA A CÉGES FEJLESZTŐI PROGRAMOKBAN

A lovas módszer újdonságot hoz a céges programok, képzések, coaching életébe. Sokkal magával ragadóbb, mint egy hagyományos tréning, így összehasonlíthatatlanul nagyobb a résztvevők elköteleződése, figyelme, jelenléte. E nélkül pedig nincs fejlődés, ha az egyén nem nyitott, nem motivált, nem akar, nem lesz változás. Élmény látni, mit hoznak ki a lovak a sokszor már rezisztenssé képzett, challengelt és fejlesztett emberekből, rögzült helyzetekből. Egészen új perspektívát nyitnak, ahogy a maguk 500 kilójával egyszerűen csak vannak, és minden érdek, befolyásolási szándék és bonyolítás nélkül visszatükrözik nekünk a viselkedésünket. Leckét adnak azzal, ahogy pusztán kötelességtudatból nem működnek együtt velünk. Meg kell találnunk az egyensúlyunkat, és meg kell tanulnunk teljes emberként létezni és kommunikálni velük.

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS
CSAPATÉPÍTÉS LOVAKKAL
„A másokkal való együttműködés olyan, mintha előnyt adnál magadnak a versenyben.”– John C. Maxwell
A lóval asszisztált csapatépítés feltölt, szórakoztat, kikapcsol. Mélyreható és felszabadító élmény, amely a feltöltődésen túl segít felmérni az egyén, illetve a csapat erőforrásait, megkönnyíti a kommunikációs nehézségeket, elősegíti az értő figyelem kialakítását és új perspektívákat nyújt az együttműködéshez.
A lovas csapatépítésen elért transzformációhoz hozzáad a komfort zóna elhagyása, a természet közelsége, a teljes bevonódás és a lóval való interakció katartikus élménye. Szinkronba hozza az érzelmeket, a gondolatokat és azok kifejezését. A program során a résztvevők egyszerre dolgoznak a saját, egyéni adottságaikkal és azzal, hogy ezeket hogyan tudják a közösség javára fordítani. A célok mellett a folyamatra, az együttműködésre, a külső és belső összhangra tevődik a hangsúly, ami egy magabiztosabb és önazonosabb jelenléthez vezet. Az élmény nem csak a gondolatokban tárolódik, ezért könnyebben felidéződik a szükséges helyzetekben.
A programokon a csapat igényeire szabjuk a közösségépítő és fejlesztési célokat szolgáló feladatokat, segítve a csapatot abban, hogy lecseréljék elavult megoldási stratégiáikat és kreatívan álljanak az új kihívásokhoz. Igény szerint szállással, étkezéssel, kísérőprogramokkal is tudunk készülni,, egy vagy többnapos időtartamban.
A részvételhez nincs szükség lovas tudásra, lóra ülés nélkül, földről dolgozik a csapat a
lovakkal, vezetik, terelik, behívják terelik őt.
A gyakorlatok egyre komplexebbek lesznek, minden gyakorlat után a trénerek vezetésével a visszajelző körök támogatják az élmények tudatosítását.

Ménes analógia és adaptivitás-amit az emberi közösségek tanulhatnak a lovaktól

A lovak növényevő menekülő állatok. 65 millió éve vannak jelen a földön, és csupán 6.000 éve élnek emberi behatás alatt. Viselkedésükben ezalatt az idő alatt különösebb genetikai változások nem történtek.
Nagy érzékenységgel monitorozzák a környezetüket, szaglásuk, hallásuk, látásuk sokkal élesebb, mint az embereké. Képesek fiziológiás folyamatokat érzékelni: az adrenalin szint változását, a légzés, a pulzus ritmusának változását. Ezek a változások fontos érzelmi változások jelei lehetnek, melyeket a lovak információként kezelnek. Ha ragadozó fenyegeti őket, fontos, hogy gyorsan és egyszerre legyenek képesek menekülni, érzékenységük a ‘szuperképességük’.
Amikor interakcióban vannak az emberrel, azt figyelik, hogy nagyobb biztonságban vannak-e, ha együttműködnek, vagy nagyobb biztonságban vannak-e ha elmenekülnek, vagy átveszik a vezetést.
A biztonságot a számukra az egyértelmű jelzések, a következetesség és a hiteles, őszinte jelenlét jelentik.
A természetben ménesben élnek, ahol különböző szerepeket töltenek be. Ezek a szerepek a figyelő, a támogató, a nem predátori domináns, a vezető, és a predátori domináns szerep.
Együttműködésük alapja az energiatakarékosság, és a harmóniára törekvés.
Fölöslegesen nem harcolnak, mindig a teljes ménes jóllétét teszik egyéni érdekeik elé. Igényeiket azonnal és egyértelműen testbeszéddel jelzik, nem képesek visszafolytani érzelmeket, és előitéletek nélkül adnak azonnali visszajelzést mindig a jelen helyzetre reagálva.
A faj nagyon adaptív, könnyen alkalmazkodott a környezeti változásokhoz az evolúció során. Erdőlakóból sztyeppei állat lett, és még a háziasítást is túlélte.
Az ember először vadászott rá, majd a hátára került, eke elé fogta.
A gépek megjelenéséig valamilyen kapcsolata mindenkinek volt lovakkal. Segítségünkre voltak a földek megmunkálásában, nagy távolságok gyorsabb megtételében, és a háborúkban is. Háziasításuk alapjaiban változtatta meg az életünket.
A mai korban pedig segítenek visszatalálni önmagunkhoz.

Jelentkezem