Önbizalom fejlesztése lovakkal

Szeretnék nektek elmesélni egy történetet arról, hogy én hogyan jöttem rá egyik első ló asszisztálta önismereti kurzuson, amin részt vettem,  hogy az önbizalom és a bizalom szorosan összefügg. 

Egy nagyon egyszerű gyakorlaton keresztül, amit ráadásul éveken át öntudatlanul csináltam lovas emberként, ez a lábfelvétel. 

A lovak menekülő állatok, akiknek ha eltörik a lábuk, nem forr össze a csontjuk a természetben. Ha nincs láb, nem tudnak futni, ez életük végéhez vezethet. Ezért nagyon vigyáznak a lábukra, és nem adják bárki kezébe. Persze meg lehet őket tanítani, érzéketleníteni, de ha ráérzéssel jelen van valaki ezzel a feladattal, sokat le lehet szűrni belőle bizalom/önbizalom témában. 

Megpróbáltam felvenni ennek az ominózus lónak a lábát, ami kb 20 percen keresztül nem sikerült. Mondom, lovas ember voltam már akkor is, rögtön bekapcsolt a megfelelési kényszerem, meg hogy néznek mások, de béna vagyok, és ahogy futottak ezek a gondolatok az agyamban, természetesen ezekkel voltam elfoglalva és nem voltam jelen. 

Fél lábon ,erőből, megfeszülve, pánikban próbálkoztam kihúzni a ló lába alól a talajt. A tréner elkezdett beszélgetni velem, látta hogy kaparok mint malac a jégen. Arról kérdezett, hogy mi folyik belül miközben csinálom a gyakorlatot. 

Elmondtam őszintén, bíztam benne. 

Arra kért, hogy álljak meg egy helyben. csukjam be a szemem, és érezzem a talpam alatt a talajt, először én legyek stabil. 

Ha te nem vagy jelen, nem vagy stabil, hogy várhatod hogy valaki támaszkodjon rád?” 

Tette fel a kérdést. 

Elég mélyre ment. 

Megérkezett hozzám a felismerés, hogy ez igazából a felelősségről szól, az azzal való viszonyomról, és arról, mennyire bízom önmagamban, vagy mennyire visz el a környezettől várt reakció. 

Megérkezett egy azóta  meghatározó gondolat is, és hozzá az érzés, még most is itt van a hasamban. 

Ha bízol magadban, és tudod ki vagy, mások is fognak bízni benned, mernek majd rád támaszkodni, követni ösztönösen.

A ló pár másodperc múlva a kezembe adta a lábát gond nélkül. Azóta zsigerileg TUDOM ezt, és megváltoztatta az életemet az a pár pillanat. Máshogy vagyok mint anya, barát, terapeuta, oktató azóta. 

 

Tippek: 

  • Ha az önbizalmad könnyen elveszik, ha figyelnek, szerepelned kell, vagy felelősséget kell vállalnod, mindig térj vissza először önmagadhoz.
  • Kapcsolódj a légzéseddel, földeld magad, és nézd meg a szituációt jelenléttel.
  • Mindig lehet egy pár pillanat időt kérni egy egy válasz, cselekvés, feladat előtt.
  • Lassítsd le a dolgokat!
  • Minden a légzéssel kezdődik, ha hosszabb a kilégzésed, mint a belégzés, nyugodtabb idegrendszeri állapotba kerülsz.
  • Vedd észre, hogy mire megy el a figyelmed nagy része, ha kapcsolatba kerülsz: magadra ( belső monológ), a másik jóllétére, vagy a közös feladatra, cselekvésre, és hogy az tökéletes legyen.
  • Az álarcokkal meg lehet téveszteni az embereket, de a lovakat nem. Mindig célravezetőbb és mások számára is tisztán érzékelhető, ha nem eljátszod, hogy van önbizalmad, hanem dolgozol rajta, hogy VALÓBAN legyen. 

Ennek fontos része az önismeret, lépj rá az útra velünk, és enjoy the ride!

/Kovalik Natasa/